Fjärrstyrning inom kommunal trafik

Idé och bakgrundsinformation

Samhället är i en konstant utveckling och visar inga tecken på att avta. Tekniken blir allt mer aktuell i samband med det mesta. Vi letar ständigt efter sätt att effektivisera vår vardag. Lösningarna kan inte bara vara tekniskt fungerande, utan måste även vara miljövänliga. Våran idé är att fjärrstyra kommunala transporter. Speciellt i storstäder är vi fullkomligt beroende av sätt att ta oss från punkt A till punkt B. Men detta betyder ofta mängder av utsläpp av växthusgaser som bidrar till ökningen av jordens temperatur. Vilket vi vet har förödande konsekvenser.

Kommunaltrafiken är självklart inte det största klimat hotet. Enligt en undersökning på trafikverket kan man se att personbilar är ett större problem. Men det betyder inte att det inte behövs förbättras. I och med fjärrstyrning kan vi använda oss helt och hållet utav el.

Det finns såklart risker med denna typ av teknik. Att någon ska styra en buss som är fylld med människor från ett kontrollrum på annan destination kan vara något som många anser vara osäkert. Men vi tror på att det är en både bra och säker lösning.

Fjärrstyrning i lager

Någonting som vi idag redan är bekanta vid är automatiska truckar inom industrin. Vissa lager är helt fjärrstyrda vilket effektiviserar processen. Inte nog med att processen blir mer effektiv, detta gör även att kostnaden sjunker i och med att man inte behöver lika mycket arbetskraft. Dessa truckar körs automatiskt med hjälp av en redan inprogrammerad rutt. Det finns även truckar som körs av autopilot. Den använder sig av en laserstyrningsteknik.

Självstyrda bilar

Elbilar blir mer och mer aktuellt på marknaden. De som leder utvecklingen inom elbilar är utan tvekan företaget Tesla. En anledning som gör Tesla till något alldeles extraordinärt är deras autopilot-funktion. Bilen kan alltså köra sig själv med hjälp av en avancerad sensortäckning. Elbilens åtta inbyggda kameror erbjuder en sikt på 360° och kan nå ända upp till 250 meters räckvidd.

Vår lösning

Vår lösning är att byta ut alla vanliga kommunala bussar mot bussar som styrs med hjälp av fjärrstyrning. Bussarna är helt drivna av el och kan ta upp emot 50 passagerare. Bussen drivs av ett batteri. Batteriet laddas genom att bussen stannar på busstationen när den plockar upp passagerare och automatiskt kopplas upp till laddstationen. Denna typ av teknik gör det möjligt för bussen att köra långa sträckor utan att batteriet som den drivs av laddas ur.